Türk Kahvesi Nedir ve Hayatımıza Nasıl Girmiştir?

''Bir kahvenin kırk yıl hatrı vardır.''

Türk kahvesinin aslında ilk çıkış noktası Yemen'dir. Yemen'den dağılarak Kahire ve Mekke'ye yayılmıştır. Tarihçilerin araştırmalarına göre Konstantinepolis'de ilk dükkanı açılmıştır. Diğer ilginç bir bilgi ise Türk Kahvesi UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) maddi olamayan miraslar listesinde yer almaktadır.

Kendine has kokusu ve aroması olan Türk kahvesi diğer kahvelerden hemen ayırt edilebilinir. Kafein oranı ise diğer kahve türleriyle karşılaştırıldığında daha az kafein içermektedir. Diğer bir özelliği ise kaynatılarak içilebilen tek kahvedir ve telvesi fincanın dibinde toplandığı için filtrelenmesine bile gerek kalmaz.

Ayrıca kahvenin ince fincanlarda ikram edilmesi sıcaklığı korurken bir diğer sebebi ise kahvenin üst kısmında bulunun kaymayığıdır. Eğer kahvenin kaymağı yumuşak, kıvamlı, aromatik ve kadifemsi ise kaliteli olduğunu söyleyebiliriz. Kahvenin yanında ikram edilen su, kahvenin tadını daha iyi almak için önce tüketilmesi tavsiye edilir. Sade Türk kahvesinin yanında lokum ikram edilir, buda kahvenin acı tadını bastırmak yapılır.

Türk kahvesinin o müthiş aroması ve popülerliği ile tüm dünya da ün salmıştır. Sosyal ortamlarda bile sık sık tüketilen Türk kahvesi öyle ki, tüketildikten sonra fal olarak bile kullanılır.