Mobbing, psikolojik taciz ve psikolojik terör olarak geçer. İş yerinde, okulda veya toplumda ısrarlı şekilde yapılan davranışlar, görmezden gelmek, gruptan izole edilmek, iş yerinde yönetici tarafından işten çıkarmak için uğraşan, şiddet, baskı, cinsel veya psikolojik taciz, alay etmek, küçük düşürmek, hakaret etmek gibi tüm davranışların tümüne mobbing uygulamak diye biliriz.
Türkiye'de mobbing uygulamasının oranları kadın çalışanlarda daha yüksektir, bunun sebebi ise kadın çalışanların örneğin, cinsel tacize uğraması.
Peki, mobbing olduğunu nasıl kanıtlarız?
İş yerinde mobbing olduğunu kanıtlayan çalışan, mobbing tazminatı alabiliyor. Bunu kanıtlamak için tabi bazı prosedürlerden geçmeniz gerekiyor. Kanıtlamak için sizden psikolojik rapor ve tetkikler yaptırmanız istenecektir. Sonra elinizde rapor sonuçları (örneğin panik atak hastalığı) ve en önemlisi kamera kayıtları mahkemede sunmak size artı kazandıracaktır.
Mobbing Nereye Şikayet Edilir?
Mobbing eylemlerini İşçi Mahkemesine müracaat edebilirsiniz. En önemlisi de maddi ve manevi tazminat talep etmeli. Müracaat ederken ciddiye alınmak istiyorsanız manevi tazminat talebinizi yüksek tutmakta yarar var.Yöneticinizin istediği sizi yıpratıp istifa etmenizi sağlamak, onun için haklarınızı savunun. İstifa ederek karşı tarafı sevindirmeyin. Mahkeme masrafını bile dert etmenize gerek yok çünkü Adli yardım, dava açmak için size bu konuda yardımcı oluyor.