Stockholm Sendromu Nedir?

Stockholm Sendromu Nedir www.motorcukadin.comStockholm sendromu bir paradoksal psikolojik bir olgudur. Esir ya da rehin alınma durumunda bazı kişilerde meydana gelen psikolojik belirtilerin bir grup anlamına gelir. Rehineler, esir alan kişiyi savunur, olumlu duygular hisseder, sempati ve psikolojik bağ kurarlar.

Stockholm sendromu, İsveç Stockholm'da 1973 yılında bir banka soygunu girişiminde banka çalışanları, rehin alan kişiye sempati duymaları ile başlar. Stockholm sendromu ilk 1978 de kullanılmaya başlanmıştır.

Stockholm sendromu, travmaya bağlı bir durumdur. Ayrıca rehine kurbanlarının yaklaşık dörtte biri esaret döneminden sonra Stockholm Sendromu görülmektedir. Kişi serbest bırakılana kadar bu hastalığın etkisi görülmektedir.

Stockholm Sendromu alay konusu değildir, herkesin başına gelebilir, çünkü bu durum hayatta kalma mekanizmasını kullanmakla alakalıdır.

Peki, Kimler Stockholm Sendromun Riskini Taşır?

- Taciz edilen çocuklar
- Taciz edilen kadınlar
- Toplama kampı mahkumları
- Savaş mahkumları
- İlişkiler veya evliliklerde
- Kült üyeleri
- Rehineler
- Aile için şiddet mağdurları

Stockholm Sendromun Belirtileri Nelerdir?

- Esir alan kişiye olumlu duygular beslemek.
- Rehine (kendisini) herhangi bir kurtarma girişiminde bulunan ailesi, arkadaşları ya da yetkili güçlere karşı olumsuz duygular beslemek.
- Rehin alan kişinin davranışlarını ve düşüncelerini desteklemek.
- Esir alan kişiye yardım girişiminde bulunmak.
- Stockholm sendromun bir diğer belirtisinde  köle / efendi ilişkisi tespit edilmiştir.