Lösemi Nedir ve Belirtileri Nelerdir?

İngilizcesi Leukemia olan Lösemi, kan ve kemik iliği kanseri olarak bilinir. Vücutta bulunan beyaz kan hücreleri hızlı ve anormal bir şekilde üremesinden kaynaklanır.

Bu anormal beyaz kan hücreleri enfeksiyona karşı savunmasızdır ve trombosit üretmesi için kemik iliğini ve kırmızı kan hücrelerini etkileyebilir. Lösemi kişiler de akut veya kronik olarak görülmektedir. Bu iki durum arasında ki fark ise kronik löseminin tedavisi, akut lösemi den daha yavaş ilerlemektedir ve acil tedavi gerekmektedir. Ayrıca lösemi, lenfosittik ve miyelojen olarak sınıflandırılmaktadır.

Lösemi çocuk ve yetişkinlerde görülmektedir. Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) hastalık tablosunda birinci kötü huylu olarak gözükmektedir, Akut Miyeloid Lösemi (AML) diğer sık görülen lösemi çeşididir.

Lösemi olma riskiniz nedir?

Yüksek düzeyde radyasyona maruz kalmak, sürekli olarak bazı kimyasallara maruz kalmak, kemoterapi (kimyasal tedavi), Down sendromu ya da aile bireylerinde önceden lösemi teşhisi konulması gibi faktörler kişilerde lösemi görülme riski bulunmaktadır.

Peki, löseminin belirtileri nelerdir?

Ateş, titreme, gece terlemek, grip (nezle) benzeri belirtiler, halsizlik, yorgunluk, kanayan diş etleri, şişmiş diş etleri, baş ağrısı, genişlemiş karaciğer ve dalak, şişmiş bademcikler, kemiklerde ağrılar, solgunluk, kilo kaybı ve deri üzerinde kırmızı lekeler gibi belirtiler lösemiyi işaret edebilir.

Lösemiyi önleminin kesin bir yolu yoktur, çünkü löseminin nedeni bilinmemektedir. Fakat löseminin oluşma risklerinden uzak durabilirsiniz. Yukarıda verdiğim risk örnekleri gibi. Eğer löseminin risklerini veya belirtilerinden bir kaç tanesinden bile şüpheleniyorsanız hemen doktora başvurmanızı tavsiye ederim.

Sağlıklı Günler Dilerim